Architecture, Design and Urbanism Competition Results Archive
Architecture, Design and Urbanism Competition Results Archive

018_03

3rd Prize 160 Kasi

The architectonic concept of the proposal has developed well since Stage 1. The basic solutions for the massing, which were considered good in Stage 1, have been preserved unchanged. The building is well connected to the urban structure in terms of its orientation, outline and openings. A system is proposed for the façade that creates a stylish and appealing appearance for the building. The solution creates variations on the themes of the Stage 1 proposal, but as a solution typology is very different; the articulation of the window surfaces, which previously were horizontal and large in scale, is now divided into smaller parts, which also limits the vistas more.

Competition Result Helsinki Central Library

Competition Result Helsinki Central Library

The building is inviting and easy to approach. The entrances and ground-floor level are excellently highlighted. The intermediate walls of the entrance lobby on the ground floor as well as the ceiling are clad with curved solid wood elements. The created spatial impression is striking and memorable. Functionally, however, the solution weakens the usability of the ground-floor level. In general, it can be said that the proposal’s functional solution is somewhat weaker than it was in Stage 1.

Competition Result Helsinki Central Library

Competition Result Helsinki Central Library

The lobby space is in places too narrow, and the main entrance is to the side in relation to the vertical circulation zone located in the middle of the building. The client facilities placed on the ground floor end up to the side of the entrances. Thus the background zone of client services, as presented now, limits too much the flexibility of the floor as well as the placement of the library functions near the entrances. Placing the cinema and multi-purpose hall in the basement should have led to more openness on the entrance-floor level.

Competition Result Helsinki Central Library

Competition Result Helsinki Central Library

The proposal is spatially confident and informally stylish. The atmosphere in the interior is warm and memorable and the scale is pleasant. The spaces open up well into the surroundings. The varying openings in the intermediate floors create a skilful and appealing spatial sequence and fine diverse vistas between the floors. This leads in places to excessively narrow spaces, which limits usability. On the other hand, it is also good that places with very different character in terms of spatiality and atmosphere are created in the building. A cafe has been placed in the north-west corner on the first floor of the building, which with its rising lounge steps creates an excellent totality. The surrounding landscape scenery has been utilised successfully in the orientation of the spaces, and correspondingly the interior functions are conveyed well out to the exterior spaces. Also the idea of parallel outdoor-indoor stairs leading to the café is excellent, albeit the café terrace is unfortunately small.

Competition Result Helsinki Central Library

The main vertical connections and orientation in the building are somewhat uncertain. Particularly on the upper floors, the circulation spaces and connections
between the spaces grow unnecessarily large. Orientation is in places awkward.

The proposal is still sketchy in regard to the structures. Pillars have been shown with a very wide span or they have not been shown at all. The proposed, partly hung construction is structurally challenging. Energy efficiency and building technology have been designed confidently, using efficient solutions. The large machine rooms have been naturally placed on the top floor. The utilisation of daylight, sun-protection solutions, management of the indoor climate and energy efficiency are all at a good level.

Competition Result Helsinki Central Library

Competition Result Helsinki Central Library

The space reservation for the City Centre Tunnel has been taken into consideration. An exit route stairs has been indicated on each side of the tunnel. The ventilation shaft has been proposed north of the tunnel leading all the way to the roof level.

In terms of the floor area, the proposal follows the competition programme, and the volume is compact. The architectonic approach of the proposal is of a very high standard, and is impressive and comprehensive. The building clearly stands out in the cityscape as a public building. As a public building, the proposal is somewhat characterised by genericness.

Competition Result Helsinki Central Library

FacebookTwitterGoogle PlusLinkedinPinterestShare