Architecture, Design and Urbanism Competition Results Archive
Architecture, Design and Urbanism Competition Results Archive

067_03


1000001064 – Miloslav Olejar | Jakub Lenart | Tomas Boros – Canada + Slovakia

We decided to place the bamboo skyscraper on the area of the whole property, which enabled us to decrease the problem of the static function of the whole building. At the edge of the transition between the surroundings and
skyscrapers and at the same time dissipates the border between interior and exterior. We tried to integrate the whole building more into the space of the river and the surrounding green area than into the area of the urbanised town.
The type of material is not the only ecological part of the skyscraper, which we dealt with. We decided to appropriate central parts of the skyscraper for the air circulation of the whole building. Air is drawn away from the facade of the building and rises up in a chimney effect through the centre of each ground plan so the whole building can be cooled in natural manner.

Results of the Competition Bamboo Skyscraper - SINGAPORE

Results of the Competition Bamboo Skyscraper - SINGAPORE

The form of the skyscraper is reminiscent of hills where the highest point is placed where the widest floor plan of the property is. This hill creates a certain differentiation between the strict shapes of the skyscrapers, which expresses its material, and conceptual difference. While thinking of the form we clearly refuse all formal shapes and tried to turn towards simplicity even to a primitive natural form. This natural form enables air to flow and at the same time allows for the natural circulation of communication on the contours. This communication ramp curves around the whole skyscraper and connects the individually functioning nodes of the building. There is also another type of communication vertically. These communication cores were always placed in the centre of a certain area; Since the whole form is based on the gradual liberation of the space from the middle into the edge of the building, we decided to lighten the edges of each floor with holes of various sizes and shapes. These holes also enable natural light in the deeper parts of the dispositions.

Results of the Competition Bamboo Skyscraper - SINGAPORE

Results of the Competition Bamboo Skyscraper - SINGAPORE

More stable and thicker construction was placed in the most burdened space. We therefore decided to build a skyscraper from wood based on the same system, which is the most natural for use with this building material. The columns were organised according to their width with the widest columns at the most burdened places while the others narrow leading out to the borders. This principle allowed us to easily organise the whole interior space.

Entry Board
Results of the Competition Bamboo Skyscraper - SINGAPORE

FacebookTwitterGoogle PlusLinkedinPinterestShare